Prachtige zonsondergang

Om 20.00 uur klinkt het startschot in Zuidschermer, in het hart van het Land van Leeghwater. Terwijl de schemering langzaam invalt, wandel je door het monumentale Noord-Hollandse landschap. Je loopt over dijken en wegen en komt door gezellige Noord-Hollandse dorpjes. Vergeet onderweg niet van de mooie uitzichten over de weilanden te genieten. Als het onbewolkt is, zul je worden getrakteerd op een prachtige zonsondergang.

Strijkmolen Rustenburg Strijkmolen Rustenburg

Werelderfgoed

De 100 van Leeghwater gaat onder meer door de Schermer en de Beemster: twee bekende droogmakerijen. De Beemster is in 1999 zelfs uitgeroepen tot Werelderfgoed. In de zeventiende eeuw werd het gebied onder leiding van Jan Adriaanszoon Leeghwater droog gemaakt. Hiervoor werden poldermolens gebruikt. Het gebied werd vervolgens ingedeeld in landbouwkavels. De polder werd drie eeuwen lang door poldermolens droog gehouden. Aan het begin van de twintigste eeuw werden de molens vervangen door gemalen. Toch zul je tijdens je tocht nog diverse oude molens passeren. Tijdens de 100 van Leeghwater zijn een aantal molens en andere markante gebouwen sfeervol verlicht.

Poldermolen bij Zuidschermer, foto: Wikimedia - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Poldermolen bij Zuidschermer, foto: Wikimedia – Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Zie je tijdens je tocht een grijs bouwwerk of een groene heuvel in het landschap, dan ben je aanbeland bij de Stelling van Amsterdam. Dit is een verdedigingslinie rond Amsterdam met een lengte van 135 kilometer. De linie werd tussen 1880 en 1914 aangelegd en moest bescherming bieden bij een aanval op Nederland. De Stelling van Amsterdam ligt ongeveer 15 kilometer buiten de stad en bestaat uit 42 forten, 4 batterijen en vele dijken en sluizen. Ook deze verdedigingslinie is uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Verzorging onderweg

De organisatie van de 100 van Leeghwater zorgt tijdens je lange tocht voor goede verzorging. Langs het parcours zijn vijftien rust- en stempelposten ingericht. Hier staat eten en drinken voor je klaar. De rustposten zijn zoveel mogelijk bij horecagelegenheden. Je krijgt afwisselend soep, belegde broodjes, koek en andere etenswaar aangeboden. Ook kun je op deze plaatsen gratis naar het toilet. Je kunt je bagage naar een post halverwege de route laten vervoeren zodat je schone of droge kleding kunt aantrekken.

De route is gemarkeerd met bordjes. Op diverse plaatsen langs de route zijn vrijwilligers en verkeersregelaars aanwezig om deelnemers veilig te laten oversteken. Bij een tocht van maar liefst 100 kilometer hoort natuurlijk een feestelijk onthaal. In Zuidschermer is een sfeervol finishplein met muziek waar je kunt nagenieten van je eerste ‘100 van Leeghwater’.

Aan de 100 van Leeghwater kunnen maximaal 200 wandelaars meedoen, dus schrijf je op tijd in via de website van de organisatie.


Wie was Leeghwater?

Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575-1650) was een Nederlandse waterbouwkundige en molenmaker. Hij was in de zeventiende eeuw betrokken bij diverse droogmakerijen. Stukken land werden in de zeventiende eeuw droog gelegd om dorpen tegen het water te beschermen en ook om voor welvaart te zorgen door de nieuwe vruchtbare grond die hierdoor ontstond.

Bij de droogmaking van de Beemster had Leeghwater de leiding over vele poldermolens. Diverse plassen en moerassen werden onder zijn leiding droog gelegd. Als timmerman en metselaar werkte hij later in zijn carrière mee aan het stadhuis op de Dam in Amsterdam. Er zijn later diverse bouwwerken en organisaties vernoemd naar de bekende waterbouwkundige. En vanaf 2017 dus ook een wandeltocht.